Nie je divu, s pomocou elektro kolobežky si môžete zrýchliť cestu do práce, do mesta, na schôdzku alebo na nákup, a naviac vždy na svoje cielené miesto prídete bez známky akejkoľvek námahy. Vďaka konkurenčnému boju a rade rôznych výrobcov však nie jej výber tak jednoduchou záležitosťou, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Vyberte správny typ

Pre mestá a cyklotrasy je vhodná kolobežka do mesta, s menšími polyuretánovými kolesami, ktoré sú určené na jazdu po rovnom a upravenom teréne. Nevýhodou tohto typu kolies je relatívne skoré opotrebenie, takže sa pripravte na ich pravidelnú výmenu. Kolobežky bývajú vyrobené z ľahkého hliníku, ktorý zabezpečí jednoduchšiu manipuláciu, niektoré typy sa dokonca dajú aj zložiť. Túto funkciu ocenia predovšetkým tí, ktorí cestovanie na kolobežke budú kombinovať s mestskou hromadnou dopravou, alebo potrebujú svoju kolobežku uskladniť v menších priestoroch.

Pokiaľ vaše cesty mieria skôr mimo spevnené komunikácie, zvoľte kolobežku vhodnejšiu do terénu. Ta býva vybavená odpruženými nafukovacími kolesami väčšieho rozmeru. Aby ste si jazdu dostatočne užili, budete sa musieť pochopiteľne starať o ich správne natlakovanie. Konštrukcia kolobežky je robustnejšia a z materiálov dominuje opäť hliník, u niektorých typov nájdete oceľ, ktorá je však o poznanie ťažšia, avšak pevnejšia.

Dojazd a výkon sa odlišujú

Pretože sa bavíme o kolobežkách na elektrický pohon, sú výkon a dojazd dva ďalšie dôležité parametre, na ktoré je potrebné pri výbere hľadieť. Najbežnejšia vzdialenosť dojazdu sa u elektro kolobežiek pohybuje medzi 10 až 30 kilometrov, výnimočne až 45 kilometrov. Nabitie kolobežky vám zaberie 2-6 hodín. Pri výbere dbajte aj na umiestnenie batérie. Pokiaľ vopred viete, že kolobežku budete častejšie prenášať, vyberajte takú, ktorá má batériu umiestnenú na prednej náprave. Vďaka tomu sa vám bude s kolobežkou lepšie manipulovať.

Od výkonu inštalovaného motoru sa potom odvíja, akú vysokú rýchlosť dokáže daná kolobežka vyvinúť. Obvykle sa dostanete na rýchlosť 35 km/h, tie najvýkonnejšie zvládnu ísť rýchlosťou až 50 km/h. S vyšším výkonom motoru však dochádza k rýchlejšiemu vybitiu batérie.

V prípade, ak plánujete využívať elektro kolobežku pravidelne, zamerajte sa na vyšší výkon motoru a čo najväčšiu kapacitu batérie. Pokiaľ ste začiatočník, vystačíte si s výkonom do 350 W. Ak ste skúsenejší jazdec, nemusíte sa báť ani výkonov vyšších. Pre deti postačí výkon 100 W.

Výkon a kvalita ovplyvňujú cenu

Kúpa elektro kolobežky nepatrí medzi lacné záležitosti. Pri výbere môže byť cena dôležitým parametrom, avšak nemala by byť tým najhlavnejším. Najlacnejšie modely sa pohybujú okolo 200 EUR, ale pamätajte na to, že nízka cena sa odrazí na kvalite a výkonnostných parametroch stroja. Kvalitná kolobežka, ktorá vyhovie požiadavkám väčšiny jazdcov, stojí cca 500 EUR. Určite stojí za to si priplatiť, a pokiaľ to nie je aktuálne vo vašich možnostiach, ponúka sa ako riešenie Moneytu pôžička. Pokiaľ si potrpíte na kvalitu, cena sa veľmi rýchlo vyšplhá aj na sumu viac ako 1.000 EUR.

Máte vybraté? Tak hurá do obchodu a užite si príjemnú a nenáročnú jazdu na svojej novej elektro kolobežke.

S nami na to máte a nemusíte zľaviť zo svojich požiadaviek – www.moneytupozicka.sk

Peniaze čokoľvek Nebanková pôžička Navýhodnejšia pôžička; ako si požičať peniaze; Spotrebný úver kalkulačka pôžičky ihneď