Koncept Zero Waste kuchyne ponúka nielen udržateľný prístup k príprave a nakupovaniu potravín, ale aj spôsob, ako šetriť peniaze a zároveň dbať na ochranu životného prostredia.

Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, koncept Zero Waste nie je žiadnou novinkou, zakladá sa na princípoch tradičného využívania zdrojov a minimalizácie odpadu, ktoré boli v minulosti bežnou praxou. Naši starí rodičia a predkovia mali zvyk využívať potraviny plne a zvyšky používať na prípravu ďalších jedál. Tento koncept tak vo svojej podstate len modernizuje osvedčené postupy a prispôsobuje ich súčasnej dobe.

Ako na to?

Prvým krokom k dosiahnutiu Zero Waste kuchyne je plánovanie. Plánujte svoje jedlá a nákupy tak, aby ste minimalizovali odpad. Vytvorte si jedálny plán na týždeň a nakupujte len potrebné suroviny. Tým sa vyhnete nadmernému nakupovaniu a následnému plytvaniu potravinami. Skúste si tiež vytvoriť zoznam potravín, ktoré potrebujete, aby ste sa vyhli impulzívnym nákupom a neplánovaným výdavkom. No a aby sa nestalo, že kúpite niečo, čo už doma máte, nezabudnite si vždy pred cestou do obchodu skontrolovať obsah chladničky, či špajze.

Dnes nájdete veľké množstvo mobilných aplikácií, ktoré vám s plánovaním môžu pomôcť. Lepšie aplikácie dokonca ponúkajú zabudované recepty, na základe ktorých vám vedia  nákupný zoznam vyskladať samé.

Počas samotného nákupu sa zamerajte na obaly, snažte sa vyhýbať potravinám zabaleným v plaste a uprednostňujte recyklovateľné materiály, ako sú sklo, kartón alebo papier. Môžete si so sebou nosiť vlastné tašky na nákupy a vrecká na zeleninu a ovocie. Skvelým miestom na nákupy sú takzvané bezobalové obchody, ktorých je v slovenských mestách stále viac a viac.

Pri varení je dôležité využiť všetky časti potravín. Zvyšky zeleniny a byliniek môžete použiť na prípravu domáceho vývaru, zvyšky ovocia zas na prípravu džemov a smoothies. Šupky zo zeleniny, ako sú zemiaky alebo tekvica môžete osoliť a upiecť v teplovzdušnej rúre ako zdravú verziu čipsov.

Neodmysliteľnou súčasťou Zero Waste kuchyne sú znalosti o správnom skladovaní potravín, aby nám potraviny, ktoré máme doma vydržali čo najdlhšie. Takisto nesmieme zabúdať rozlišovať medzi druhmi dátumov uvedených na potravinách. Zatiaľ čo dátum spotreby udáva dátum, do ktorého je potravinu bezpečné konzumovať, minimálna trvanlivosť hovorí o dátume, do ktorého si potravina, ak je správne skladovaná, uchováva svoje špecifické vlastnosti, teda chuť či textúru.

Zero Waste kuchyňa prináša výzvy, ale aj príležitosti pre kreativitu a inováciu v kuchyni. Keď sa naučíte efektívne plánovať a využívať potraviny, objavíte nové chute a kombinácie jedál, ktoré obohatia váš jedálny lístok. A keďže budete vďaka tomuto prístupu nakupovať menej nepotrebných vecí, je teda prospešný nielen pre životné prostredie, ale aj pre vašu peňaženku.

Peniaze čokoľvek Nebanková pôžička Navýhodnejšia pôžička; ako si požičať peniaze; Spotrebný úver kalkulačka pôžičky ihneď